Založ si blog

Medveď ako nepriateľ štátu.

Medveď ako nepriateľ štátu.

Na úvod pre informáciu prečo sa biológ ako ja vyjadrujem k tejto téme. So zvieratami v priamom kontakte pracujem 22 rokov, keď rátam iba profesionálnu prácu, čiže po ukončení univerzity. Zároveň si dovolím ako jeden z mála porovnávať, radiť a hlavne odborne vedieť, čo robíme zle a čo dobre. Hlavne kvôli medveďom som s ďalšími biológmi z Česka absolvoval vyše mesiaca na Aljaške (2014) a mesiac aj na Kamčatke v roku 2017. Významné krajiny medveďov v oboch prípadoch. Náš cieľ bolo s fotoaparátom vyhľadať, pozorovať a dokumentovať krásy prírody a hlavne živočíchov. Tento úvod uzavriem tvrdením, že sme mali iba na Kamčatke 63 cielených stretov s medveďmi a to od desiatok metrov až po niekoľko metrové. Samozrejme aj etologické pozorovanie má svoje pravidlá, ale pár tých stretov bolo naozaj kontaktných. Bez ujmy na zdraví. Toľko v skratke o mojich skúsenostiach s medveďom. Môj najbližší kontakt bol asi na 10 metrov, keď trojročný medveď čierny si pochutnával na mraveniskách, kde vyjedal vajíčka a bol tak zaujatý dobrotou, že ma ignoroval a mohol som urobiť par selfíčok. Samozrejme s priaznivým vetrom a s maximálnou opatrnosťou.

Skúsme si uvedomiť jednu vec. Máme nádhernú krajinu, krásnu prírodu popretkávanú národnými parkami, chránenými krajinnými oblasťami a ďalšie lokálne chránené prírodné rezervácie, vtáčie územia. Máme krajinu ako máloktorý iný štát na svete a našou morálnou povinnosťou je chrániť ju pre ďalšie generácie. Média a politici by mohli prestať vytĺkať svoj vlastný ego potenciál na téme ako je životné prostredie a jeho zložky. Medveď nesmie byť prezentovaný ako nepriateľ štátu! Ani lokálnymi politikmi, ani tými parlamentnými a média by nemali byť poslušné psy, ktoré potrebujú pamlsku od svojich chlebodárcov.

Tri pravidlá, aby sme sa mohli bezpečne pohybovať  v panenskej prírode Kamčatky. To isté viete robiť aj v slovenskej prírode!

Prvé pravidlo je, že rešpektujete krajinu medveďov a z toho vyplýva vaše správanie. Áno, rolničky, rozprávanie sa medzi sebou má efekt, že medvede Vás budú počuť aj do väčšej vzdialenosti a vtedy si stihnú upratať aj mláďatá skôr, ako ich vôbec zbadáte. Obranný spray, či už chilli, či iná zmes korenia je rovnako dobré mať pri sebe v prípade, že viete, že idete do prírody s výskytom medveďov a dôjde ku kontaktu. Dať vedieť macovi, že „pán“ tvorstva je v lese, je účinné, aby ste sa vyhli stretu v prírode. Ak ide človek sám v prírode a je jedno či na náučnom chodníku alebo na lesných cestách a je ticho, tak zvyšuje svoj neželaný stret s akýmkoľvek obyvateľom lesa. Bezpečnosť pre oboch je vydávať zvuk rolničiek, prípadne si spievať ak idem sám. Stretával som individuálnych turistov ktorý mali primerane pustené rádio v malom tranzistore. Aj to je krajné riešenie.

Druhé pravidlo v lese je eliminovať pach, svoj a svojich vecí. Ak chcete bivakovať alebo stanovať v divočine a viete o prítomnosti medveďov, tak základ je mať v stane iba spacák a vašu maličkosť. V lese naozaj nepotrebujete parfum, alebo byť inak príťažlivý. Ostatné veci, vrátane zubnej pasty, jedla, ostatných „voňavých“ vecí je potrebné dať do vaku a cez lano zavesiť cez konár aspoň do 5 metrovej výšky. Takto sa určite ochránite, pokiaľ večer ešte chrápete, tak verte, že to medveďa odradí viac ako džem vo vašom vaku.

Tretie pravidlo je aj o ohľaduplnosti vás k prírode a k iným turistom, ktorí prídu po vás. Áno, na táborisku, chodníku nenechávam žiadne odpadky, zvyšky jedla a všetko beriem so sebou a v lese nenechávam žiadne pachové stopy. O tom, ako sa zbaviť lákadla pre medveďa budem písať nižšie.

Ak by všetci napadnutí dodržiavali tieto jednoduché usmernenia, tak v prirodzenom lesnom prostredí medveďa vieme eliminovať neželaný stret na minimum. Medveď je prirodzene plachý a nemá chuť a ani gény na to, aby človeka bral ako korisť. Vieme, že to tak je. A nikdy nechcel uloviť človeka s cieľom zabezpečenia potravy pre seba a svojich potomkov. Narušené správanie medveďov je dôsledok ľudských činnosti, alebo nečinností. A tu si treba povedať čo s tým.

Len na začiatok riešení chcem uviesť, že z praxe krajín, kde je väčšia koncentrácia medveďov ako u nás na kilometer štvorcový, je menej ako 100 stretov v intraviláne obce za rok považované za bežné. Bežné, nie preto, že je niekto premnožený. Starostovia, politici a hlavne média – toto je informácia pre vás. Nie ste odborníci na to, či je u nás medveďov dosť alebo nie. Neviete to a ak niekto povie, že je ich veľa a vy to šírite ako božiu pravdu, tak to nie je ani hĺbkové a ani profesionálne. Ja som presvedčený, že strety s medveďmi v intravilánoch obci a v ich tesnej blízkosti nie je problém v tom, že ich je veľa. O tomto som presvedčený. Zároveň nevylučujem reguláciu, ale to je iná téma. Získavané údaje DNA z exkrementov, vylúčenie duplicity a hodnovernosť dát môžu a mali by byť odrazovým mostom aspoň k približnému počtu medveďov na Slovensku. Povedzme si úprimne, nie každé hovno medveďa nájde brigádnik, študent či zamestnanec CHKO, ktorí to zbierali. Je na odborníkoch, aby sa rozhodli, aké veľké budú medvedie teritória a kde necháme medveďa žiť aj vzhľadom k rastu populácie, regulácie prírastkov a výskytu prirodzenej potravy. Iba odborníci vedia, kde a kedy medveď čo potrebuje, nie populistické reči. Ak napríklad vedia ľudia aj turisti, že je na Aljaške sezóna návratu lososov, tak vedia všetci, že sa medvede sťahujú k riekam a potokom, aby využili tento zdroj potravy. Človek sa prispôsobuje prírode, nie naopak. Stále máme krátku pamäť, keď si myslíme, že príroda sa bude prispôsobovať nám? Necítite to aj teraz, keď v júni máme rekordné teploty, vysychajú potoky, ktoré boli doteraz celoročne plné vody?

Medveď ako nepriateľ štátu je nezmysel, proti zdravému rozumu a vážnym zlyhaním predovšetkým starostov obcí, ktoré sú v blízkosti lesných biotopov s prirodzeným výskytom medveďa. Nebudem písať čo všetko sa mohlo a malo urobiť, ale ak by sa urobili opatrenia ako budem písať dole, tak medveď by bol na periférii záujmu, lebo by ho nikdy nikto nevidel. A ako teda zaujať efektívne riešenia, aby medvede zostali v lese, tam kde sú doma? Napíšem hlavné opatrenia, tie sa dajú rozbiť na drobnejšie, ale filozofia je v tom, že musia byť aplikovateľné naraz, všetky, nefunguje to, že jedno urobím a druhé nie..

  1. Vyrobenie a inštalácia jednoduchých kovových kontajnerov s otváraním zvrchu a s dlaňovým zámkom. Toto je riešenie, ktoré mohlo byť aplikované do všetkých podhorských obcí. V minulosti stačilo ak by jeden starosta si urobil výlet na Aljašku a videl a pochopil. Primitívne, princíp, ak to nevie otvoriť dieťa, tak to neotvorí ani medveď. Predstavte si horizontálne mraziace boxy s vrchným otváraním. Niečo na ten princíp s dvoma bodmi, sám sa po vysypaní smetí zavrie váhou dverí a je to dokonale zavretie, čo zabráni ďalšiemu zásadnému efektu – úniku pachov z odpadkov. Výroba jedného kontajnera je asi 200 Euro. A prečo to nemáme? Prečo sme vyhodili státisíce eur do oplocovania smetných plastových košov? Lebo by sa nikto nenabalil pri riešení problému za 200 Euro. Zabrániť pachu a kontaktu so smetím sa dá jednoducho a efektívne.
  2. Eliminovať vnadiská poľovníckych združení minimálne 3 km od hranice intravilánu obce a to z každej strany. A poctivo kontrolovať. Áno, vieme aká je prax, kam dôjde auto, tam vysypem jablká, kukuricu a iné maškrty. Alebo je prax aj taká, že sú vnadiská pri posedoch veľmi blízko obcí. Napraviť sa to dá pravidelnou komunikáciou starostu a hospodára poľovníckeho združenia. A chcieť premiestniť posedy, vnadiská, dodržovať dohody a ochranné pásma.
  3. Pri už problémových medveďoch nezasahovať impulzívne a zbrklo a kontaktovať Zásahový tím pre medvede, ktorý by mal etologickým pozorovaním zistiť v prvom rade príčiny narušenia prirodzeného správania medveďa a jeho lokalizáciu. Súčasťou správy musia byť aj podrobné informácie o vnadiskách poľovníkoch, ale aj „vnadiská“ v obciach – kontajnerové bomby a tiež sú v niektorých prípadoch problém aj nezákonné skládky odpadov. Eliminácia usmrtením je posledné riešenie po odbornej analýze a som presvedčený, že pri dodržiavaní pravidiel vyššie spomínaných, sa dá zabrániť zbytočnému usmrteniu chráneného živočícha.
  4. Regulácia medveďom s dôrazom na genetiku. Nikdy som nechápal v minulosti povoľovanú reguláciu iba mladých medveďov, do troch rokov. Nedávalo mi to ako biológovi zmysel. Ak chcem, aby regulácia medveďa v jednotlivých biotopov bola zmysluplná a zabránili aj nechcenému pytliačeniu, tak má byť regulácia v priamej dohode MŽP SR a konkrétneho poľovného združenia. A aby to bolo zaujímavé aj pre „poľovnú trofej“, tak regulovať staršie, resp. staré jedince. Dva hlavné zmysly má táto veta. Odstránením staršieho jedinca zabezpečím výmenu krvi, stabilizujem variabilitu génov v regióne, dvoj a trojročné medvede znížia svoje migračné „túlačky“, pretože už nebudú v takom tlaku vytláčané z teritória dominanta. A v neposlednom rade bude spokojné aj poľovné združenie, pretože poplatkový odstrel dospelého medveďa má inú hodnotu ako poľovačka na mláďa. Nehovoriac o tom, že peniaze za poplatkový odstrel môže poľovné združenie a obec vrátiť  späť do prírody.

 

Na záver iba moje zamyslenie. Zvieratá majú svoj rozum, u nás sú všetky divožijúce zvieratá plaché, a preto si myslím, že prestaňme robiť z medveďa nepriateľa, on nás nevyhľadáva, netúži ani po našej spoločnosti. Tak to rešpektujme. Ak chceme odovzdať našu krásnu krajinu naším deťom, tak sa naučme žiť v krajine medveďov a iných zvierat.

Pre hejťákov, áno, keby som nemal toľko práce, tak idem na Horehronie, Poľanu a kdekoľvek pomôcť osobne. A tu konkrétne platí, buď sa urobí všetko naraz súčinne, alebo to nemá význam.

Alebo tomu vôbec nerozumiem a som z toho jeleň 😊

Demokracia s nádorom v hlave – oprava sveta

08.06.2022

Som z toho naozaj jeleň. Článok zmizol tak píšem znovu 🙂 Ale pre dodržanie mojich vlastných osobných zásad sa budem snažiť vyjadrovať iba k veciam a témam biologickým, ktoré spolu súvisia. Som aplikovaný biológ, doktorát mám z genetiky zvierat a dnes som okrem iného spolumajiteľ veterinárnej a reprodukčnej ambulancie pre zvieratá. Som sám sebe pánom, nepodlieham pod [...]

Demokracia s nádorom v hlave

08.06.2022

Demokracia s nádorom v hlave Som z toho naozaj jeleň. Ale pre dodržanie mojich vlastných osobných zásad sa budem snažiť vyjadrovať iba k veciam a témam biologickým, ktoré spolu súvisia. Som aplikovaný biológ, doktorát mám z genetiky zvierat a dnes som okrem iného spolumajiteľ veterinárnej a reprodukčnej ambulancie pre zvieratá. Som sám sebe pánom, [...]

Karma premiéra, ale hra s občanmi SR pokračuje. Som z toho jeleň. A čo. .

20.12.2020

Nie som spisovateľ, nie som dokonca ani politik, takže myšlienky, ktoré produkujem sú surové dáta, málokedy, ak vôbec, tak prepisujem to, čo cítim a čo som napísal na prvý krát. Ale ja som obyčajný biológ, takže si to dovoliť môžem. A nie som premiér krajiny, ktorú všetci milujeme, lebo sme sa tu narodili, máme tu rodiny, priateľov, spomienky, prácu a žijeme tu. [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 20569x
Priemerná čítanosť článkov: 2938x

Autor blogu

Kategórie